СЕМІНАР-НАВЧАННЯ ДЛЯ КУХАРІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Кухарі навчальних закладів Середино-Будської міської ради 23 вересня прийняли участь у семінар-навчанні для підвищення рівня професійної кваліфікації. З метою поліпшення поінформованості кухарів, стосовно харчової безпеки та системи НАССР в закладах освіти, лекторами виступили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області – начальник Ямпільського відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Шосткинського Управління Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Андрій Фінашко і головний спеціаліст Ямпільського відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Шосткинського Управління Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Олена Калашнікова.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області розповіли про методи покращення якості харчування дітей, профілактики харчових отруєнь, виключення недобросовісних суб’єктів господарювання з ланцюга постачання харчових продуктів до навчальних закладів, поліпшення матеріально-технічної бази харчоблоків.

Окремим питанням для обговорення стало введення системи НАССР в закладах освіти, що є обов`язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію в дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в школах. Їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно з законодавчими вимогами система управління безпечністю (принципи НАССР) на цих об’єктах повинна впроваджуватись обов`язково.

Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілого ряду позитивних моментів:

неможливість потрапляння до закладу неякісного продукту, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити походження та умови зберігання сировини перед тим, як вона потрапить до харчоблоку;

контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба зі шкідниками, приготування страв);

виключення ризику перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР сирі та готові продукти повинні зберігатися окремо);

своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості.

Учасники зібрання, в процесі активної дискусії, мали змогу отримати відповіді на актуальні проблемні питання, що виникають під час роботи та обговорити інші деталі при організації харчування у закладах освіти.